Ett år, ett liv

Idag är det ett år sen jag fick beskedet att jag har malignt melanom. Inte en dag har gått sedan dess utan att jag tänkt på att jag har cancer, att jag kan dö inom en närtid men också att jag överlever sjukdomen och faktiskt dör av ålderdom precis som spådamen ute på piren i Santa Monica sa till mig en gång i början av 1990-talet.

Det var en leverfläck i nacken som visade sig vara en liten men mycket aggressiv tumörspridare. Och drygt två veckor efter diagnosen gjorde jag min första operation (egentligen en undersökning av portvaktskörteln för att konstatera eventuell spridning). Detta var början på ett år av hopp och förtvivlan, skratt och gråt. Det blev också två operationer till (halslymfkörtelutrymningar) pga. tumörspridning. Men cancern fortsatte ändå att sprida sig och den 8 december fick jag tillsammans med min fru beskedet att de funnit metastaser i lever, lungor och gallgången. Det var inte längre operabelt. Nu var det lätt att knyta an till en tidigare läkares ord: ”Sprider det sig till andra organ kommer du inte att klara den här sjukdomen”. Jag frågade om prognos och vad jag skulle säga till barnen. Onkologen kunde givetvis inte svara på det men nämnde 1-5 år och att barnen behöver inte veta allt med en gång. Men barnen fick givetvis veta allvaret senare samma kväll. På kvällen började vi också planera in resor, konserter och allt annat vi som familj vill göra tillsammans. Nu fanns ingen tid att vänta med något.

Nu har jag levet ett år med diagnosen och min onkolog är mycket imponerad av hur jag svarat på den medicinska behandlingen med immunterapi med ipilimumbab (Yervoy). Jag har idag inga aktiva tumörer och motbevisar, än så länge, läkaren som sa att jag inte skulle klara den här sjukdomen. Men det är en ständigt pågående match som bara har ett slut, precis som livet självt. Det kan vara sudden death men just nu talar det mesta för en lång förlängning. Matchen liverapporteras för övrigt på Twitter som @medieBRUS .

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s