Nu kommer boken

Efter att det stod klart att Håkan Juholt var valberedningens förslag till ny partiordförande för Socialdemokraterna, skrev bloggen den 10 mars 2o11:

För övrigt undrar jag hur många journalister som är satta att gräva i Håkan Juholts förflutna – för att tala klarspråk – i hopp om lite skit.

Extrakongressen där Håkan Juholt valdes, hann inte mer en avslutas innan just skiten kom. Först ut var Dagens Industri som skrev om Juholts bedrägeridömda särbo/kulbo (eller vad hon nu kallats). Den 28 mars skrev bloggen:

Extrakongressen avslutades igår. Så omtänksamma har alltså media varit att de väntade tills idag med att publicera uppgiften om att den nya partiledarens särbo 2007 dömdes för bedrägeri (bl.a. härhär och här). Medias rättesnöre är, som vanligt, guilty by association.

Resten är som sagt historia och nu har Håkan Juholt under galgen självmant avgått. Aldrig har ett svenskt parti varit så sargat som det tidigare statsbärande partiet är nu. Inte heller har en svensk politiker tidigare utsatts för ett mediedrev i den omfattning som det mot Håkan Juholt.

Det tidigare så stora och forna statsbärande partiet har i praktiken varit flera partier i ett (höger/vänster, industri/offentlig sektor och Stockholm/övriga Sverige ). Men så länge val vanns, har dessa konflikter stått tillbaka. Nu vinner Socialdemokraterna inga val – två valförluster på rad – och partiet får svårt peka ut färdriktningen. Det förefaller närmast som att det för Socialdemokraterna har varit lättare att styra Sverige och färdriktningen för landet, än att styra partiet och dess kurs. Detta förklarar varför det blev så svårt för både Mona Sahlin och Håkan Juholt att leda partiet. Ingen av dem hade landet Sverige att leda samtidigt med partiet vilket deras företrädare haft.

När Håkan Juholt avgick i lördags satte han partiet framför sig själv (även om detta kan diskuteras under den långvariga kritik som han mött). Samtidigt som en ny partiordförande ska väljas, kan jag inte låta bli att undra om tänkbara kandidater kan frukta Håkan Juholts kommande bok. För visst är det så att Juholts historiska 10 månader som Socialdemokraternas ledare, kommer avhandlas i diverse böcker och forskningsrapporter (inte minst kring media). Vad är då bäst, att själv skriva sin berättelse förstås! Håkan Juholt om någon borde vid det här laget veta att det är bättre att förekomma än att förekommas.

Närmast till hands att frukta Håkan Juholts kommande bok är rimligen Thomas Östros och Sven-Erik Österberg som i dagens Expressen pekas ut som smutsiga falskspelare. Enligt vissa källor är de dock borträknade som partiledarkandidater. Bloggen är däremot tveksam om så verkligen är fallet. För ska Socialdemokraterna på allvar ska kunna matcha Moderaterna om regeringsmatchen behöver de uppvisa regeringsduglighet och vad är då bättre än en statsministerkandidat som har just ministererfarenhet? Visserligen fungerade det för Fredrik Reinfeldt att vara utan ministererfarenhet vilket egentligen är det enda som talar för detta inte krävs för den nya partiledaren. För 2014 kan Fredrik Reinfeldt framstå som lika regeringstrött som Göran Persson gjorde 2006 vilket blev hans och partiets fall. På så sätt skulle kanske både Mikael Damberg eller Veronica Palm vara tänkbara kandidater. Men bloggen utgår ändå från att nästa partiledare har varit minister och därtill sitter i riksdagen. Därmed kan både Per Nuder och Carin Jämtin räknas bort. Kvar blir:

1. Thomas Östros
2. Ylva Johansson

Högoddsaren är Kent Härstedt.

En rad andra ministrar sitter i riksdagen men exempelvis var både Lena Hallengren och Ibrahim Baylan inga lyckade ministrar och räknas därför bort. Morgan Johansson har å sin sida förmodligen för många motståndare för att ena partiet. Det kan förvisso sägas även om Thomas Östros men han har haft en starkare ministerposition än Johansson och därtill låg han bra till hos Göran Persson. För även om den tidigare statsministern inte figurerar i media just nu kring spelet om ny partiledare, har han säkerligen ett visst inflytande i processen.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Media, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu kommer boken

  1. Ping: Och vin(n) är Italien « gottomvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s