Ett underskott som heter duga

Det har skrivits förr men tåls att sägas igen, SVD:s Andreas Cervenka är läsvärd. Pedagogisk i sitt skrivande av en alltmer komplicerad finansvärld och därtill syrligt framsynt i sina kommentarer. Som idag när han förklarar vilket av alla europeiska underskott som är det farligaste. Först en klockren beskrivning av EU:s räddningsfond:

Cirkusen runt EFSF är det färskaste exemplet. Sällan har väl så många miljoner människor satt sitt hopp till något så obegripligt. Hur mycket det än knattrades på miniräknare runt om i Europa kom horden av välbetalda bankekonomer fram till att denna fond innehåller runt 250 miljarder euro efter att olika nödlån betalats ut. Ändå hävdade EU:s toppar att den rätta siffran är 1000 miljarder euro.

Förklaringen är en snilleblixt som hade gjort Lehman Brothers vassaste subprimehjärnor avundsjuka: en räddningsfond som till stor del bygger på belånade garantier från de som ska räddas. Det är lika trovärdigt som om Pang Da och Youngman hade finansierat sitt köp av Saab med ett lånelöfte från en nystartad bank ägd av Saab.

Sedan gör han klart att de ekonomiska underskotten förvisso är en rejäl belastning men faran finns kanske främst i det demokratiska underskottet:

Men det finns en annan siffra som sannolikt oroar euroeliten ännu mer: 76 procent. Så stor andel av de tyska väljarna var enligt en opinionsundersökning i september emot att skjuta till mer kapital till EFSF.

Det är naturligtvis den verkliga förklaringen till varför Angela Merkel & Co valde att pumpa upp fonden med mer luft än pengar. Om marknaden drabbades av dödsångest inför en eventuell folkomröstning i Grekland går det knappt att föreställa sig vad som skulle hända om någon fick för sig att fråga tyskarna om deras åsikt.

Det största hotet mot euron består inte av några tusen miljarder euro i statsskuld eller budgetunderskott. Betydligt allvarligare är det demokratiska underskottet. Utan en solid grund i form av folkligt stöd hjälper i längden inga tjusiga ekonomiska överbyggnader oavsett om de kallas EFSF, ESM eller något annat.

Ur ett enögt marknadsperspektiv vore kanske det snabbaste sättet att rädda euron att helt avskaffa demokratin. I själva verket ligger nog den enda räddningen i att göra precis tvärtom.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Ekonomi, EU, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s