Hänglsen och livrem

Bloggen hackar emellanåt på Sverigedemokratiska pressmeddelanden (politiken kräver sitt egna kapitel) men i skrift är regeringen inte mycket bättre. Inför vårbudgeten presenterade regeringen den ekonomiska politiken på DN debatt idag. Det börjar lovande i rubriken (som förmodligen satts av redaktören på DN debatt) ”Nytt jobbskatteavdrag och sänkt moms vid årsskiftet”. Men sen kryper försiktigheten fram. Eller vad sägs om den här formuleringen?

Om det ekonomiska läget tillåter, under förutsättning att viktiga reformer för välfärd och utbildning kan säkras, avser vi därför genomföra delar av de skatte­lättnader som tidigare aviserats som reform­ambitioner.

Glasklart var ordet igår på bloggen – samma sak idag – nu från regeringen. Och efter att ha läst debattartikeln, kan jag bara instämma i Dick Erixons kommentar:

Men att jobbskatteavdrag och sänkt restaurangmoms skulle skapa jobb är ett samband som är svårt att se. Arbetsutbudet ökar, ja. Det blir lönsammare att arbeta än att gå på bidrag. Men arbetskraftsefterfrågan ökar knappast särskilt mycket.

Jag saknar åtgärder som förbättrar företagarklimatet, de åtgärder som skulle ge innehåll åt budskapet som framförs i de senast citerade meningarna ovan.

Det är obegripligt att regeringen inte vill ta i företagarfrågor överhuvudtaget. De tycks vara fullständigt tabu. Varför? Om högre sysselsättning är målet, måste de som förväntas anställa också få rimligare villkor att arbete med.

Och sedan aviserar regeringen också att de tänker tillsätta arbetsgrupper om hur Sveriges byggs starkt för framtiden. Men hallå ursäkta, vad var det Globaliseringsrådet gjorde? Ja, enligt regeringens hemsida beskrevs rådet så här 13 juni 2007:

Regeringens Globaliseringsråd har till uppgift att fördjupa kunskaperna, ta fram ekonomisk-politiska strategier och bredda det offentliga samtalet om vad som krävs för att Sverige ska hävda sig väl i en värld präglad av fortsatt snabb globalisering. Utbildningsminister Lars Leijonborg är rådets ordförande och professor Pontus Braunerhjelm är huvudsekreterare.

Här finns en rad rapporter att ta del av men tycks det vara som om regeringen fortsätter i ”god” svensk politisk tradition att begrava en del politk i utredningar – numera kallas det dock för arbetsgrupper.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik, Skatter, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s