Sjukförsäkringens svårigheter

Det har knappast undgått någon att regeringens förändringar i sjukförsäkringen har föranlett flera uppseendeväckande människoöden som berör. Media har givetvis varit snabba och fånga upp dessa (t.ex. här, här och här).

För drygt tio år sedan arbetade jag som utredare av långtidssjukskrivningar på Försäkringskassan. Redan då, under socialdemokratiskt styre, utförsäkrades människor i stor skala. Det var bara semantiken som var annorlunda. Personer som varit sjukskrivna i ett år eller mer skulle nämligen prövas mot, som det hette då, förtidspension eller sjukbidrag. Vilket betydde en radikal minskning av den ekonomiska ersättningen från Försäkringskassan. Det gällde också långt fler personer än de som idag klassas som utförsäkrade. Det var inget humant system. Dagens system har med all säkerhet sina brister också, men nu avser alliansen att göra justeringar vilket presenteras idag på DN debatt. Alliansens företrädare skriver:

I mer än fyra årtionden var sjukfrånvaron i Sverige klart högre än i jämförbara länder, utan att svenskarna var sjukare än andra. Stora, omotiverade skillnader i sjukfrånvaro mellan olika delar av landet visade att förtidspension (sjukersättning) användes för att minska arbetslösheten. Förtidspensionerna ökade från 150.000 år 1960 till 550.000 personer år 2004, då det på ett enda år förtidspensionerades 73.000 personer.

Självklart behövdes förändringar göras för att inte helt urholka socialförsäkringssystemet men också för att vända fokus mot arbete hos de individer där sådana förutsättningar finns. Sedan bli jag inte klokare på de justeringar som ska göras. Konstaterar också att det mest konkreta tycks vara att departementet skapat nya ersättningar som sjukpenning i särskilda fall och nytt bostadsstöd. Försäkringskassan fattar varje år ca 19 miljoner beslut. Är det något myndigheten inte behöver, är det att nya byråkratiska system byggs och som kräver sin administration. När indragning av bidrag inom sjukförsäkringen sker i en ända, bör inte dessa korrigeras i andra ändan genom ett annat system Bör kunna hanteras inom befintligt system helt enkelt.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Arbetslöshet, Politik, Socialförsäkring. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s