Ännu en gris som grymtar

Den 11 januari skrev bloggen om Europas grisar:

I den europeiska krisekonomin talas det ofta om PIGS – alltså Portugal, Irland, Grekland och Spanien som särskilda problem.

När nu Svenska Dagbladet skriver att Portugals premiärminister José Socrates inte har planer på att be EU och IMF om hjälp, är det då någon som tror honom? Knappast – budskapet låter snarlikt det Irland basunerade ut till omvärlden innan de kröp till föga och fick stöd på 85 miljarder euro.

Idag skriver Dagens Nyheter därför inte oväntat:

Portugal vänder sig till EU-kommissionen med en begäran om krislån, meddelade landets premiärminister José Socrates på onsdagen.

Med nytt nödlån finns det läge att påminna om den alltid så läsvärde Andreas Cervenka i Svenska Dagbladets närlingslivsbilaga. Den 1 april skrev han om EU:s nödlån och jämförde med den svenska möjligheten till skuldsanering för privatpersoner. Men mot stater är EU dock snällare – och dummare:

I EU är man snällare. I alla fall på papperet. ”Europa kommer aldrig att låta ett euroland ställa in betalningarna”, lovade Jean-Claude Trichet, chef för europeiska centralbanken, när det första räddningspaketet för euron presenterades förra sommaren.

Istället för sanering har länder med skuldproblem försetts med nya kreditkort, i form av nödlån från EU och IMF, för att kunna betala sina räkningar. Matematikintresserade ekonomer påpekade redan ifjol att idén inte var allt för briljant. För ett land ska kunna banta sin statsskuld krävs att den ekonomiska tillväxten är minst lika hög som räntan på lånen. Om inte måste mellanskillnaden sparas in genom stora överskott i statsbudgeten.

Och som vanligt är han syrlig i sina analyser:

På marknaden har domen redan fallit. Där räknas det kallt med att Grekland, Irland men även Portugal förr eller senare knäcks av skuldberget. Ländernas statsobligationer är lika populära som grönsaker från Fukushima och räntan uppe på ockernivåer, för Grekland hela 15 procent för ett tvåårigt lån.

Spanien har inte signalerat om att sälla sig till sina befolkningsmässigt mycket mindre EU-vänner som fått nödlån. Kanske kan en större inhemsk marknad rädda landet från nödlån. Men som enda PIGS-land som ännu inte begärt nödlån, har grisfest idag fått en annan innebörd i Spanien.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Ekonomi, EU. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ännu en gris som grymtar

  1. Ping: Ett underskott som heter duga | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s