Stockholm vs Knohult

Håkan Juholt heter Socialdemokraternas nionde partiledare efter ett enhälligt beslut på dagens kongress. På Newsmill idag skriver Lennart Johansson, docent och specialist på småländsk identitet, att det är ett politiskt trendbrott att välja en partiledare som profilerar sig som Åsa-Nisse.  En tanke som bloggen hade redan den 10 mars:

I ett Sverige där en Åsa-Nisse film går direkt in på biotoppen år 2011 och där buskis på Vallarna varje sommar samlar publik i tiotusental, ja då kan Håkan Juholt vara ett smart drag i kampen om väljarna.

Samtidigt innebär valet av Håkan Juholt slutet för Mona Sahlin som högprofilerad politiker i Sverige. I en ledare i dagens GP sammanfattar Fredrik Tenfält hennes politiska karriär och om hennes år som partiledare skriver han:

Sahlin fick en olycklig start som partiledare. Alla ville inte ha henne och hon fick göra en förödmjukande resa till Skåne. Hon tycks också ha slarvat med förankringen. Hennes tänkta allians med enbart Miljöpartiet accepterades inte. Hon fick krypa till korset och därmed var mycket av auktoriteten att styra partiet, i stället för att styras av det, borta.

Men hade det blivit bättre med en annan partiledare? Jag tror inte det. Socialdemokraternas missgrepp låg på ett annat plan, att man inte förstått att man hade med en förändrad borgerlighet att göra och körde på i gamla hjulspår. Egentligen är det bara Sahlin själv som i dag förmått göra den analysen.

Statsminister blev hon aldrig. Rent sakpolitiskt åstadkom hon kanske inte heller så många konkreta resultat. Men som färgstark och känslostark politiker med en förmåga som få att tränga igenom tv-rutan lämnar hon ändå bestående spår efter sig i svensk politik.

Ja, stockholmaren Mona Sahlin lämnade få oberörda och i valrörelsen 2010 kunde närmast Palmeliknande hat florera i olika media. Men hennes tillkortakommande som partiledare visar snarare på partiets interna problem än hennes förmåga vara partiledare för det tidigare statsbärande partiet.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stockholm vs Knohult

  1. business daily skriver:

    Hennes frtroende r lgre n ngon kunnat frestlla sig att en socialdemokratisk partiledare kan tnjuta. ..En inkvoterad partiledare?Nr Gran Persson meddelade sin avgng p valnatten 2006 var det med frstende blickar som Socialdemokraterna sg det sjlvklara framfr sig ntligen en kvinnlig partildare och peppar peppar vid nsta val en kvinnlig statsminister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s