Sverige på läktarplats

Om förra inlägget hade inslag av pacifism, kan det bara konstateras att vapen ibland trots allt måste vara ett alternativ. När FN nu väljer att försvara oppositionen i Libyen, funderar Sverige. Och trots att det är FN som gett mandat till de pågående insatserna i Libyen, säger Sveriges reseminister Carl Bildt i ett uttalande:

– Vi får avvakta Natos beslut, de genererar de styrkor som behövs och är inte de tillräckliga frågar de möjligtvis oss och så ska vi ta ställning till det, säger Bildt.

Dagens Nyheter sammanfattar Sveriges agerande både klarsynt och syrligt i ledaren Svensk fripassagerare (som är värd att läsa i sin helhet):

Det är svårt att begripa den borgerliga regeringens självvalda läktarposition med tanke på att den i alla andra sammanhang predikar att Sverige ska vara aktivt internationellt och tillhöra kärnan i exempelvis Europasamarbetet.

Varför denna vänta-och-se-attityd när världen äntligen lyckats samla sig kring att förhindra ett blodbad? Det handlar inte om att rusa ut i krig utan om att understödja och ge legitimitet åt de insatser som redan satts i gång mot Muammar Khaddafi. Ju fler länder som aktivt erbjuder sig att hjälpa till, desto större förutsättningar att operationen kan nå politisk och militär framgång.

Det är inte första gången som vi agerar säkerhetspolitisk fripassagerare. För 20 år sedan uppstod en liknande situation när FN oväntat lyckades samla sig för att pressa tillbaka Saddam Hussein från Kuwait; ett beslut som låg i linje med svensk utrikespolitik.

Att vänta-och-se är att lassa över det tunga jobbet på andra. Det är förvisso en lång svensk tradition, som går tillbaka till andra världskriget, men beteendet blir inte mer klädsamt för det.

Carl Bildt är sannolikt Sveriges mest resande minister (intresserade kan studera statsrådens engagemang), men ibland är det kanske bättre att han stannar i Sverige emellanåt och beslutsfattande. Detta när det dessutom tycks finnas en klar majoritet i riksdagen att bidra till en FN styrka och stödja en utsatt libysk opposition.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Nordafrika, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s