Hycklare är vi allihopa

Tillbaka från semester i Skottland, noteras att situationen i Egypten förvärras och fler dödsoffer rapporteras. Och president Mubarak sitter kvar. Många är tyckarna om händelseutveckling i Egypten och historieskrivningen om omvärldens (läs: västvärldens) förhållande till Mubarak. Det visade inte minst kvällens Debatt i SVT. Men att politiken mot landet har varit hycklande är självklart. USA har i årtionden gett ekonomisk stöd till den egyptiska militären, Sverige förser den egyptiska militären med krigsmaterial och har även utvisat människor dit för att torteras.

Politiken är med andra ord hycklande, andra  kallar det realpolitik eller säkerhetspolitik. Men låt oss kalla det vid sitt rätta namn. Även media skriver om dubbelmoralen. Men politiken ska inte ensamt stå till svars för hyckleriet. I dagens Studio Ett titulerades Hosni Mubarak inte längre som president utan som diktator och envåldshärskare. Så har det inte låtit före händelseutvecklingen som startade i början av året i Tunisien. Tidigare titulerades Mubarak president (även här, här och här). Likaväl som vi kan fråga varför västvärlden nu öppet kritiserar Mubaraks styre, är det legitim att ifrågasätta medias plötsliga ändring av ordval.

Även vi som reser bör ta oss en funderare. Inte för att icke-demokratiska länder ska isoleras, bör vi ändå fundera över hur vi förhåller oss till besök i odemokratiska länder. Själv besökte jag Tunisien för ett antal år sedan. Och i sann diktatorisk anda minns jag de otaliga bilderna i Tunis på landets numera landsflyktige president Ben Ali. Jag reflekterade över styret när jag var där. Men sen, ett semesterminne och politiken den består.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Egypten, Media, Politik, Sverige, Tunisien, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hycklare är vi allihopa

  1. Ping: Med kluven tunga | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s