Property ladder nästa!

Har nyss sett ett avsnitt av Property Ladder på TV 8 där fastighetsexperten Sarah Beeny hjälper amatörer som köper och renoverar hus i förhoppningen att kunna sälja dem vidare med vinst. Programmet är visserligen från 2001 men lika aktuellt idag. Sofia Nerbrand skriver nämligen i en kolumn i Svenska Dagbladet idag:

Ekonomiska ojämlikheter i det svenska samhället avgörs inte av vad vi tjänar utan hur mycket kapital vi har. […]Att äga eller inte äga sin bostad har under de senaste 15 åren varit den största vattendelaren mellan fattiga och rika. Hushållens förmögenhet är nämligen i stor utsträckning bunden i våra hem, och prisutvecklingen har varit rekordartad.

Sofia Nerbrand konstaterar att Sverige idag för en ekonomisk politik som gynnar de som lånar och missgynnar dem som sparar. Hon skriver vidare

Men det är inte särskilt förmånligt att amortera på sina bostadslån. Många gånger ger banken en ränta på omkring två procent på sparkontot, medan det går att låna pengar till bostaden för 2,5 procents ränta. Staten betalar för 30 procent av räntekostnaderna – samtidigt som den kräver 30 procent i skatt på sparavkastningen. Sverige har också högre skatt på sparande och arbete än på de flesta håll i Europa.

En stärkt privatekonomi kräver därför mer än ett femte jobbskatteavdrag om regeringen vill undvika att människor hellre söker sig till en reality serie i TV snarare än att spara och arbeta. Idag går nämligen bostadshandel före utbildning och arbete när det gäller att bättra på saldot på bankkontot.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Skatter, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Property ladder nästa!

  1. Ping: På lånad tid | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s