Autogiro funkar

LO-tidningen skriver att fackförbundet Kommunal fruktar medlemsflykt. Orsaken är att vårdföretaget Attendo Care slutar dra medlemsavgiften till Kommunal och A-kassan på lönen. Ja, du läste rätt – företaget slutar alltså att sköta sina anställdas privata utgifter. Att Kommunal fruktar detta hänger ihop med att helt plötsligt tydliggörs kostnaden för medlemskapet. Framöver kan medlemmarna komma att väga kostnaden av medlemskapet mot vad de får ut av sitt fackförbund. Och det är klart, ett fackförbund som ogillar att en undersköterska fått 1 000 kronor mer i månaden efter skatt, riskerar att tappa medlemmar. Så sent som på förbundsdagarna 2009 sa Kommunals ordförande Ylva Thörn:

Bara det så kallade tredje steget i jobbskatteavdraget kostar statskassan ofattbara 15 miljarder kronor. Enorma pengar som hade behövts bättre för att rädda kvaliteten i vård, skola och omsorg. Men för de många tusen av Kommunals medlemmar som varje månad måste kämpa för att ekonomin ska gå ihop ger några hundralappar extra inte någon större lindring.

Enligt Ylva Thörn ger alltså några hundralappar extra i månad ger ingen större lindring för människor med knaper ekonomi. Tydligen lindrar däremot avgiften till förbundet på 450 kronor (inkl. a-kassa) bättre. Och ändå vill de smyga med hur mycket det kostar.

Nu väntar vi bara på att Svenska kyrkan ska hantera sina inkomster själva istället för att avgifterna smygs in i deklaration av statliga Skatteverket. Statskyrkan är ännu inte ett minne blott.

Och till alla kommunalare som vill fortsätta var medlem i facket – testa autogiro. Det funkar!

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Facket, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s