På spaningen efter den programledare som flytt

Har nyss sett Hellenius hörna för första gången. Gäst var Maud Olofsson, en politiker som vågat förändra sitt parti i rätt riktning. Dessvärre har det inte gett samma goda resultat i valet som för Moderaterna.

Kan också konstaterar att någon hörna finns det inte i studion hos David Hellenius. Men en bättre mediespaning gör Hans Kronbrink i en krönika i Dagens Nyheter. Han konstaterar att programledarfritt är den nya trenden i nöjes-tv och radar upp populära program som Så mycket bättre, Stjärnorna på slottet och Halv åtta hos mig – alla utan (synliga) programledare. Och allt är Gunde Svans fel:

Jag tror att allt är skidåkaren Gunde Svans fel. När han och Agneta Sjödin 1992 ersatte Erik Blix som programledare till andra säsongen av ”Fångarna på fortet” i TV4 började urholkningen av programledarskapet i svensk tv. Gunde Svan var nämligen inte alls sämre än sin kollega Sjödin, utan han, en framgångsrik skidåkare som fram till dess inte visat minsta talang för att leda program för miljon publik (och varför skulle han ha gjort det, han var ju skidåkare?) visade sig klara sitt jobb minst lika bra som Sjödin. […] Jag har en känsla av att vi lite till mans då började ana: ”Kan Gunde Svan leda nöjesprogram så kan det väl inte vara så svårt?” och branschfolket fick sig en omskakande aha-upplevelse.

Efter denna insikt, kunde vem som helst bli programledare. Och nu har ett steg till tagits i denna utveckling – ta helt enkelt bort programledaren. Men de ska nog inte oroa sig för att försvinna från rutan ändå. Ännu finns det alltför många program för inbördes beundran där medieexponerade människor får deltar med sina likar.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Media, Nöje, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s