Tomten är en man

Det lackar mot jul, trots novemberregn. I brevlådan börjar leksakskatalogerna dimpa ner men inget nytt under solen där inte. I Lekcenters katalog kan jag konstatera att bara killar leker med garage och bilar. Varför är det annars bara killar på bilderna i katalogen med just dessa leksaker? När det gäller dockor och mata dessa eller för den delen leka med en barnvagn, anser Lekcenter att detta endast är för tjejer. Och givetvis, enligt samma företag, kan bara killar hamra och snickra precis som endast flickor kan vara vackert uppklädda och hänföras av rosa slott.

För något år sedan lyssnade jag på ett föredrag av Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future. Han har bl.a. inriktat sig på värderingsförändringar och jag minns hur han berättade att våra grundläggande värderingar är etablerade redan vid åtta års ålder. Ja, leksaksföretagen vill tydligen inte dra sitt strå till stacken när det gäller att utjämna ojämlikheter mellan könen. Det skulle möjligen vara Toys R Us som anmäldes häromåret av några 13-åringar till Reklamombudsmannen. Barnen fick rätt på samtliga punkter.

Själv konstaterar jag att det är svårt att hitta Legogummor. De flesta Legoaskar har bara Legogubbar.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Jämställdhet, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tomten är en man

  1. Ping: Vad var det jag sa! | Mediebrus

  2. Elin skriver:

    När man var liten var man helt inne på dessa spår, för att samhället var så. Inte för att min mamma och pappa klädde mig i rosa kläder varje dag, utan för att man någonstans i skolan fick lära sig att rosa var en tjejfärg medan grönt var en killfärg. Sen att inte ens leksaksannonserna har kommit längre är lite tragiskt. Jag känner avsmak när jag ser rubriker som: ”Till den tuffa pojken” och ”Till den söta flickan”.
    Intressant blogginlägg.

  3. Ping: 2010 in review | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s