Kungens hov är medierna

Efter att Moderaternas Sofia Arkelsten nagelfarits av medierna – främst kvällspressen – görs ett nytt desperat försök, nu mot Mona Sahlin och hennes gratisbiljetter till Stockholm Open. Det är bara att konstatera, Sverige är en ankdam. Samtidigt rapporterar Studio Ett idag att en medarbetare på Sveriges Radio (SR), Tove Meyer, får sluta pga att hon är medförfattare till en bok om Sveriges kung. Boken, som ännu inte finns till försäljning, anses (PR från förlaget?) innehålla en del kontroversiella händelser av den (förmodligen) snaskiga sorten.

Journalister ska granska makthavare men om de väljer att granska partiledare som blir bjudna på tennismatcher, då sätts den journalistiska ribban väl lågt. Samtidigt får alltså en journalist som granskar Sveriges högsta ämbete – ett ämbete som ärvs och inte tillsätts efter varken kompetens eller utifrån demokratiska principer – inte fortsätta sitt arbete på SR.

Det var också SR som rekryterade Niklas Ek till att bevaka kronprinsessbröllopet i somras. Nu hör det till saken att Niklas Ek inte bara är journalist utan också vän till Daniel Westling. Opartiskheten kan därför ifrågasättas (se exempelvis Karin Hübinette som fick sluta på Agenda när hennes syster blev minister). Alltså, en vän till Prins Daniel får bevaka hovet medan en annan journalist skriver en kritisk bok om kungen får sluta. SR:s förhållningssätt försvagar journalistiken och trovärdigheten.

I inslaget i dagens Studio Ett medverkar frilansjournalisten och tidigare medarbetare på Aftonbladet, Daniel Nyhlén. Han säger att flera uppgifter som han kommit över om kungahuset under sin tid på Aftonbladet aldrig blev nyheter. Varför – en rädsla på redaktionen att kungahuset skulle bli mindre tillgängliga för tidningen, säger han. Och idag ”vågar” SVT sig på ett ”kritiskt” inslag om kronprinsessan som gör en felsägning, precis sin som sin far. Mer harmlös kan inte svensk media bli. Ja, det förefaller som om kungens hov är medierna. Därmed kan monarkin fortsätta leva lyckliga i alla sina dagar.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Media, Monarkin, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s