Enskilda drabbas när myndigheter är oense

I fredags eftermiddag kom två domar från Förvaltningsrätten i Stockholm om att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämndens (HSAN) beslut att inte utdela disciplinpåföljder för sjukvårdspersonal som brister i sin yrkesutövning, saknar lagligt stöd.

Fram till årsskiftet kan patienter anmäla hälso- och sjukvårdspersonal till HSAN om de anser att personal brustit i sin yrkesutövning. I en rad uppmärksammade beslut (även här och här) har HSAN under hösten avstått från att besluta om påföljder trots att sjukvårdspersonal enligt nuvarande lagstiftning skulle ha fått det. Istället har HSAN redan nu anpassat sig till den lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet. Ett agerande som kritiserats av Socialstyrelsen och har därför överklagat HSAN:s friande beslut. Domarna i fredags ger också Socialstyrelsen rätt.

Socialstyrelsen har också varit positiva till den nya lagstiftningen och de förändringar som sker. Det var Davids kamp mot Goliat under utredningstiden som ledde fram till propositionen. Bara det att den här gången vann Goliat.

Bakgrunden är den nya patientsäkerhetslagen från 1 januari 2011 som reformerar ansvarssystemet inom hälso- och sjukvården. Disciplinpåföljderna varning och erinran ersätts av en utökad klagomålshantering hos Socialstyrelsen som får möjlighet att rikta kritik mot yrkesutövare. HSAN, även om de blir kvar som myndighet, anser att den här förändringen (remissvaret här, läs även här) innebär att påstådda fel i vården kommer göras av samma myndighet som 1) beslutar om föreskrifter och 2) utövar tillsyn över att föreskrifterna efterlevs och nu 3) får dömande uppgifter. Därmed får Socialstyrelsen uppdrag där det kan bli aktuellt med bedömningar och värderingar av myndighetens egna insatser. Detta strider mot principer om oberoende som såväl EU, riksdag och Sveriges regering slagit fast för organ som utreder olyckor. Detta har också bidraget till en ny läsvärd blogg – Totalstyrelsen – från en initierad källa på Socialstyrelsen.

När två myndigheter som hanterar allvarliga händelser inom hälso- och sjukvården träter, skadar det inte bara förtroendet för våra myndigheter utan också patienters tillit till sjukvården.

Sammanfattningsvis: Socialstyrelsen växer, HSAN blir kvar och varje landsting/region har sina patientnämnder. Dessutom finns Landsetingens Ömsesidiga Försäkringsbolag som hanterar ekonomisk ersättning vid vårdskador. Räcker inte dessa instanser? Nej, nu ska det dessutom inrättas en ny oberoende granskningsmyndighet med ansvar för uppföljning och utvärdering av hälso- och sjukvården. Någonting är sjukt här och inte ens en prickfri läkare kan råda bot på detta.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sjukvård, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s