Bluffen Gore

”Han kom, han sågs, han segrade” skriver Göteborgs universitet efter att Al Gore föreläst en halvtimme på seminariet Sustainable Capitalism i måndags. Nobels fredspristagare har onekligen bidragit till att föra miljöfrågorna högst upp på dagordningen (innan finanskrisen kom). Men han har också gjort sig känd för att inte leva som han lär. Hans Oscarsvinnande film An Inconvenient Truth har fällts av brittisk domstol och får inte längre visas i klassrummen utan att de vetenskapliga felen redovisas (enligt lagar mot politisk propaganda i skolan).

I Göteborg frågade Al Gore retoriskt

Men bara för att vi inte ser koldioxid, betyder det att vi kan ignorera det?

Ja, Al Gore kan trots att han sedan flera år tillbaka kritiserats för att inte leva som han lär (se även här och här, ) Den tidigare vicepresidenten uppmanade i sin prisbelönta film hushållen att minska sin elkonsumption samtidigt som han själv förbrukade 20 gånger mer elektricitet än genomsnittsamerikanen. I sina framträdanden uppmanar han också publiken att använda sig av klimatvänliga transportalternativ som cykel eller kollektivtrafik medan han själv åker privatjet och ställer bilen på tomgång under sina framträdanden. Så också senast i Göteborg, skriver GT/Expressen.

Han kom och han sågs, Al Gore i måndags, men miljön segrar knappast med en sådan hycklare. Det finns faktiskt både billigare och mer trovärdiga föreläsare för ett hållbart klimat.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sverige, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s