Moderat moteld

Drevet går som bekant mot Moderaternas partiskreterare Sofia Arkelsten. När drevet gick mot Moderaterna efter valsegern 2006 var Fredrik Reinfeldt ny, ovan och rädd för situationen. Därför gjorde han sig av med sin handelsminister och kulturminister ganska omgående. Annorlunda är det nu. Inte längre rädd, är det motattack som gäller. Och vem är bättre lämpad för detta än Carl Bildt, varje journalists favoritobjekt och tillika mardröm.

När Carl Bildt uttalar sig sätter Aftonbladet rubriken Hyllar bjudresor och han säger om s.k. ”bjudresor”

De har gjort mig till en bättre politiker.

Expressen sätter rubriken Bildt: Inga problem att bli bjuden

Jag har vid åtskilliga tillfällen varit på resor som har varit betalda av företag, så klart.

DN har rubriken Bildt: Jag har åkt på bjudresor

Den här hysterin om att hon har suttit i företagsstyrelser och att hon varit ute på olika seminarier som betalats av dem som arrangerar dem är rätt groteskt egentligen till sina konsekvenser. Konsekvensen är att vi ska låsa in riksdagsledamöterna i riksdagshuset.

Tar fram en kursbok i journalistik – Intervjuteknik av Björn Häger (2007). Första kapitlet skulle egentligen heta ”Konsten att intervjua såphala makthavare” men heter istället ”Konsten att intervjua Carl Bildt”. Kapitlet illustreras bl.a. med en intervju från januari 2007 när TV4:s Ulf Kristoffersson frågar ut Bildt om hans optionsklipp i mångmiljonklassen med ryska gasbolag. Intervjun havererar och TV4 blir nerringda, inte för Carl Bildt utan mot själva intervjun. Så kan det gå när intervjuobjektet inte accepterar premisserna för frågorna.

Carl Bildt hinner inte medieträna Sofia Arkelsten nu, men det är passande att slänga ut honom till de hungriga journalisterna. Hade Fredrik Reinfeldt använt den här strategin 2006 hade kanske fortfarande kulturministern hetat Cecilia Stegö Chilò och handelsministern Maria Borelius.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Media, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s