Första hjälpen till de rödgröna

Nu gör alla partier, från höger till  vänster, eftervalsanalyser och arbetar för framtiden. I valet 2014 kommer de borgerliga ytterst att prövas utifrån sin genomförda politik, precis som senast. För de rödgröna är det annorlunda. Valförlusten kräver att partierna omprövar sin politik och kandidater för att nå framgång om fyra år . Som en första hjälpen till de rödgröna presenterar bloggen förslag en ny fräschör som kan öka de tre partiernas attraktionskraft.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på hundra år. Partiledaren har varit hårt kritiserad (ibland närmast obehaglig). Men det är bara att konstatera att Mona Sahlin stod för något nytt – 1996. Dags att kalla in Niklas Nordström, mannen som det S-starka Norrbotten valdes bort till förmån Björn ”den sista Sovjetstaten” Rosengren. I en klarsynt eftervalsanalys för ett någon vecka sedan i Göteborgs-Posten skriver han:

För mig räcker det rätt långt att konstatera att om S ska kunna vinna val måste de breda grupperna väljare tro att man har en förmåga att föra en politik som är bra för jobben och tillväxten. […] Men då krävs en politik som får ekonomin att växa.

Men personfrågan är också viktig i en medialiserad politik och han skriver vidare:

Men det finns också riksdagskandidater som gjorde bra kampanjer. Sven-Erik Bucht, Socialdemokrat från Norrbotten, slår alla med hästlängder. Han får ensam 17 674 kryss, det motsvarar 37 procent av det antalet kryss, 47 903, som alla Socialdemokratiska 17 gruppledare i riksdagen (exklusive Mona Sahlin) samlar tillsammans. Eller fem gånger så många som de tunga S-politikerna Morgan Johansson, Veronica Palm och Anders Ygeman.

Bucht fick ingen tung roll i riksdagen, ingen ordinarie plats i ett utskott. Det skulle bryta mot principen. Ja jag vet inte jag, men nog borde väl det löna sig att vara populär bland väljarna. Kan inte det bli en ny princip?

Vänsterpartiet där ute på sin kant är svårare att hjälpa om politikens innehåll. Bäst vore om de ändrade den helt. Men en återkommande kritik mot partiet har varit att de inte tar något ekonomiskt ansvar (och här) för politiken. Därför – ut med Lars Ohly och in med Stig Henriksson! Vem? Jo, kommunstyrelsens ordförande i Fagersta. En kartläggning av Dagens Samhälle visar att bruksorten Fagersta presterat decenniets bästa sammanlagda ekonomiska resultat bland samtliga Sveriges kommuner och Stig Henriksson har styrt hela tiden. I en intervju framstår han också som sin partiledares raka motsats:

Oavsett om det finns pengar eller ej är nog nej rätt svar på nio av tio önskemål.

Stig Henriksson är också ett affischnamn som får borgerliga politiker att vilja vara som han, som Folkpartiet i Norberg.

Miljöpartiet är förmodligen det parti som behöver minst hjälp. Genom att bryta sig ur det rödgröna samarbetet kan de återgå till sin gamla paroll ”Inte vänster, inte höger utan rakt fram”. Det tilltalar många väljare. Ett orosmoln är däremot att Maria Wetterstrand (och Peter Eriksson) slutar som språkrör. Det blir svårt för Gustav Fridolin och Mikaela Valtersson att fylla tomrummet efter Maria Wetterstrand. Möjligen är det också så att de kommande språkrören (om de nu blir dessa) kan få svårt att hålla kursen rakt fram och inte åt vänster som  känslan kan bli emellanåt som när Mikaela Valtersson föreslår att människor tar lån för att betala sin skatt.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Första hjälpen till de rödgröna

  1. Sara skriver:

    Vi får hoppas att Mp håller höger, då har de min röst. Såg Fridolin i debatt i morse om Arkelstens shellresa, han var jättebra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s