Minns du Ken Saro-Wiwa Sofia?

Idag avslöjar Expressen att Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten låtit sig bjudas av oljebolaget Shell på en resa till Sydfrankrike. Anledningen ska ha varit för hennes roll som miljöpolitisk talesman i Moderaterna.

Att delta och låta Shell betala är minst sagt osmidigt gjort av Sofia Arkelsten. Visst var hennes företrädare som partisekreterare, Per Schlingmann, ganska torr och trist, om än skicklig. Därför var utnämningen av Sofia Arkelsten så spännande och förväntasfull. Men, får hon nu likt de tidigare kvinnliga ministrarna från förra mandatperioden, kliva av innan hon en påbörjat sitt arbete?

Det var 1995 som författaren och aktivisten Ken Saro-Wiwa hängdes tillsammans med ytterligare åtta aktivister som protesterade mot de övergrepp som begicks mot människor som var motståndare till diktaturen och Shells oljeutvinning i Nigeria. Shell stämdes för samröre med diktaturen när de nio greps, dömdes och hängdes. Shell anklagades också för medverkan till mord och tortyr. Fallet fick sin upplösning häromåret när Shell ingick i förlikning. Enligt uppgörelsen varken erkänner eller förnekar Shell inblandning i brott men gick ändå med på att betala ut 15.5 miljoner dollar till de anhöriga.

En del har kallat Moderaterna för PR-parti, men med tanke på hur de startat de senaste två mandatperioderna, är jag tveksam att hålla med. Men visst har de vana av krishantering av detsamma!

Uppdatering:
Förövrigt så känns fredagens debattartikel i GP av Sofia Arkelsten inte längre så fräsch…

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Minns du Ken Saro-Wiwa Sofia?

  1. Ping: GoGreen » Blog Archive » Shell inrømmer katastrofalt oljeutslipp i Nigeria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s