Rättvist eller orättvist

I somras reste jag runt i Skottland och i flera städer skyltades det stolt med att vara en Fairtrade City. Även Sverige har, om än färre, städer som är Fairtrade certifierade där Malmö var första svenska stad. För att bli en certifierad stad ska offentliga aktörer (som kommun och landsting) ha påbörjat ett arbete kring etisk hänsyn i upphandlingen med krav baserade på ILO:s kärnkonventioner i sina upphandlingspolicys och implementerat det praktiskt i upphandlingen.

Vanliga rättvisemärkta produkter är choklad och kaffe. Produkterna blir allt fler och det är positivt. Men att inte köpa rättvisemärkt (de har numera gått över till den engelska benämningen Fairtrade), innebär det per definition att produkten är orättvist producerad? Tillåt mig tvivla för även rättvisemärkta produkter lever inte upp till sin egna standard. Idag rapporterar Sveriges Radio Ekot (senare idag också i Kaliber) om hur det Krav-märkta företaget Blåtand köpt över 100 ton bär som plockats av bärplockare som inte fått ut sin lön. Blåtand säljer detta sedan vidare under etiketten Svensk Gourmetsylt. Även om det är skillnad på Krav-märkning och Fairtrade så ställer även Krav just krav på arbetsförhållande och ett socialt ansvar. Att uppbära lön bör rimligen vara fundamentalt. Och det är bara två år sedan Uppdrag Granskning gjorde ett reportage om rättvisemärkt te från bl.a. Sri Lanka. Det var ett te med bitter eftersmak.

Definitionen av rättvisa är inte lätt. Men vi kan konstatera att alla rättvisemärkta produkter sannolikt inte är rättvist producerade och att alla produkter som inte är certifierade som rättvisemärkt inte är orättvist producerade.

Rättelse:
Enligt KRAV så har radioinslagen om bär som plockats under orättvisa förhållande inte använts i KRAV:s produkter. Flera medier har gjort rättelse.

Bloggen noterar den rättelsen men vidhåller dock att produkter som inte är märkta med Fairtrade innebär inte att de per definition är orättvist producerade.

 

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Rättvisemärkt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rättvist eller orättvist

  1. Ping: Rättvist eller orättvist del 2 | Mediebrus

  2. Ping: EU och rättvisan | Mediebrus

  3. Ping: Vin med eftersmak « gottomvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s