Räkna med Newton

Ja, inte Isaac Newton, men väl Newton Leroy Gingrich. Mer känd som ”Newt”, ska han inte räknas bort i USA:s presidentval 2012.

Valen (ja, det är flera val) närmar sig i USA. För 16 år sedan var demokraten Bill Clinton president. Demokraterna hade också sedan dryga halvseklet tillbaka majoritet i Representanthuset och den man som genomförde den historiska maktförskjutningen i kongressen var republikanen Newt Gingrich med sitt A contract with America. Han intog talmansposten (3:e i rangordning efter presidenten och vicepresidenten) och kom att ställa till stora svårigheter för Bill Clinton.

Newt Gingrich kunde stoppa Clintons budgetförslag men presidenten kunde å andra sidan lägga in sitt veto mot republikanernas förslag om omfattande skattesänkningar. Det är inte omöjligt att en liknande situation kan uppstå igen. Obama anklagas för att spendera stort och demokraterna väntas också förlora stort i valen. Samtidigt ska vi komma ihåg att Clinton ändå blev omvald 1996 och är än idag en populär president som nu reser landet runt för mobilisera de demokratiska väljarna.

Newt Gingrich har lämnat sina politiska ämbeten men är en politisk kraft än idag, kanske starkare än någonsin. Med en alltmer ifrågasatt president, ett splittrat republikanskt parti där Tea-Party rörelsen mobiliserar, kan Gingrich (som kritiserat den lika polariserande George W. Bush) locka till en politik mer enligt den populäre Ronald Reagans program.

Tänkbara scenarion i den amerikanska politiken de närmaste åren är därför att dels så tar republikanerna över makten i kongressen i likhet med 1994. Det skapar ytterligare fokus på Newt Gingrich som tidigare genomfört en sådan förändring men är samtidigt medveten om vad som sedan gick fel eftersom Clinton ändå kunde segra i nästa presidentval. Å andra sidan kan det bli som 1980 när demokraten Jimmy Carter (som försökte förändra omvärldens bild av USA likt Obama) efter fyra år på presidentposten förlorade massivt mot Ronald Reagan. Oavsett kommer mycket fokus att hamna på Newt Gingrich.

Starkt influerad av den populäre Ronald Reagan, ska vi därför inte räkna bort Newt Gingrich nästa presidentval. Det som talar emot är hans ålder. 2012 är Newt Gingrich 69 år. Men lika gammal var Ronald Reagan när han vann sin jordskredsseger 1980.

Bloggens utmanare till Barack Obama 2012:

  • Rick Perry
  • Bob Riley
  • Charlie Crist
  • John Thune
  • Sarah Palin
  • Newt Gingrich
Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Räkna med Newton

  1. Ping: Metro räknar också med Newton | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s