Republikaner i motvind

Apropå inlägget häromdagen huruvida Napoleonkrigen var Sveriges sista krig, så var det mitt under brinnande krig som kung Gustav IV avsattes i en officerskupp 1809 och ersattes av sin bror som blev Karl XIII. Han saknade dock arvingar och efter lite missöden där en tilltänkt dansk prins som tronföljare avled hastigt valdes istället den franske marsalken Jean Baptiste Bernadotte till tronföljare och blev 1818 kung Karl XIV Johan. Denne man uppmärksammas idag av Sveriges Kungahus:

I Helsingör hölls en välkomstceremoni för att högtidlighålla att det idag är exakt 200 år sedan som Sveriges nye tronföljare, Jean-Baptiste Bernadotte, reste från Helsingör och landsteg i Helsingborg.

Det är inget bra år för republikanerna (de svenska alltså). Med 200-års jubileum, kronprinsessbröllop som gav Sverige en prins av folket, är det ett arbete i motvind. Men Peter Althin, ordförande i Republikanska föreningen, ger sig inte och säger i Legally Yours (juristernas svar på Café och Damernas Värld):

Jag har aldrig förstått varför framstående människor skulle vilja bli statyer. Då får de ännu mer skit på sig än de fick när de levde.


Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Frankrike, Monarkin, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s