Facebook mer än bara trams

Vi är nog många som åtminstone någon gång funderat på Facebooks ytliga kontakter, meningslösa kommentarer och banala uppdateringar. Men faktum är att dessa kontakter kan vara mer betydelsefulla än vi tror. I en ny rapport sammanställd av Håkan Selg, doktorand vid institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet, framgår det att kontakterna utgör mycket användbara nätverk. Det är nätverk som upprätthålls just med hjälp av till synes meningslösa kommentarer och uppdateringar. I rapporten konstateras det också:

[…] dagens användande av sociala medier bryter en viktig trend i informationssamhället. Tidigare har företag och myndigheter varit först med att använda nya kanaler för kommunikation. Så var fallet med till exempel mobiltelefonen, e-posten och webbsidorna. Hushållen har följt efter. Med de sociala medierna utvecklas främst i den privata sfären. Det ger ett övertag för privatpersoner som sitter på kontaktnät och användarerfarenhet som företag och myndigheter vill åt.

Individen blir också genom användandet av sociala medier mindre beroende av större aktörer då man på egen hand genom nätverken kan få tips om jobb, bostäder eller som företagare få hjälp med praktiska problem och nyttiga kontakter.

Men Facebook har sina nackdelar också. DN skriver idag, med hänvisning till en artikel i Wall Street Journal, att Facebook läcker data om användarna när de exempelvis laddar ner spel på sajten. Spelen som tillverkas av andra företag skickar användarinformationen vidare till reklambyråer och datafirmor som bygger profiler av internetanvändare för reklamsyften.

Mycket kan alltså sägas om Facebook, så mycket att det blir en film som så mycket annat i nyhetsvärlden nu för tiden.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Facebook, Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Facebook mer än bara trams

  1. Ping: 2010 in review | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s