USA:s nästa president…

…kan heta John Thune, om vi ska lyssna till tongångarna i USA just nu. Även Dick Erixon konstaterar detta och han brukar att en bra känsla för vilka kandidater som är aktuella. Redan 2004 listade han Barack Obama som möjlig presidentkandidat till valet 2008.

John Thune är republikansk senator från North Dakota. Men fler namn kommer att dyka upp de närmaste året. Oavsett så väntar en tuff kampanj för Obama 2012 (hans stabschef Rahm Emmanuel har redan lämnat efter mindre än två år) och demokraterna väntas förlora i det kommande mellanårsvalet.

Utan att gå in på namn, så finns det åtminstone en osäkerhet med John Thune och det är hans politiska bas. Han är nämligen senator vilket inte brukar vara en framkomlig väg till presidentposten (däremot till att bli vicepresident). Obama var unik på många sätt, men han var också senator. Obama är en av endast tre senatorer som sedan 1900 lyckats bli president i USA. De andra två är John F. Kennedy och Warren G. Harding.

Ytterligare statistik är att de senaste 19 presidenterna tidigare i huvudsak varit guvernörer (7 st) eller vicepresidenter (7 st). Troligare är därför att den som utmanar Obama 2012 är, eller har varit, en guvernör och varför inte en sydstatare. Därmed är  John Thune inte aktuell.

Varför det ofta är tidigare guvernörer (t.ex. Ronald Reagan, George W. Bush och Bill Clinton för att nämna några av de senaste presidenterna), är att det är ett exekutivt ämbete i likhet med presidentskapet.

Därför kan listan kortas ned till republikan och sydstatare. Tänkbara utmanare till Obama kan därför vara:

Texas guvernör Rick Perry?
Alabamas guvernör Bob Riley?
Floridas guvernör Charlie Crist?

Sedan finns det Tea-Party rörelsen och Sarah Palin som vi nog inte ska inte räkna bort ännu. Ytterligare namn är också att vänta.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till USA:s nästa president…

  1. Ping: Republikaner i motvind | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s