Rödgrön spricka

– Det rödgröna samarbetet fortsätter, slog Lars Ohly fast den 28 september när han samlade Vänsterpartiets riksdagsledamöterna för första gången den här mandatperioden. Han sa även att Miljöpartiet och Socialdemokraterna var tydliga på den punkten. Tillåt mig tvivla.

Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet lär tvivla. Det var som sagt inte utan anledning som de båda partierna ville samarbeta utan Vänsterpartiet inledningsvis. Men vi vet hur det gick. Vänsterpartiet bjöds in och de rödgröna fick inte bilda regering. Därmed torde och den rödgröna treklövern gå mot sitt slut även om Lars Ohly är av motsatt åsikt.

Ett par sprickor visar sig idag. Först, tragiken med den stupade svenska soldaten igår, gör att den svenska truppnärvaron i Afghanistan blir alltmer politiskt laddad. Regeringen står fast vid politiken medan de rödgröna förde en utträdesstrategi i valet. Flera bedömare sa att det var vänsterpartiet som stod för de rödgrönas utrikespolitik med Afghanistanstrategin.

Nu säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin till DN att ”Självklart ska vi vara kvar i Afghanistan. Allt annat vore ett felaktigt beslut”. Hållbarheten i det rödgröna samarbetet prövas därför i november när regeringen lägger fram sin proposition om förlängd truppnärvaro. Hellre än att fälla regeringen med stöd av SD, så återgår nog Socialdemokraterna och Miljöpartiet till sina ursprungliga hållningar om den svenska truppnärvaron.

En annan spricka i det rödgröna samarbetet visar sig i Korselds senaste utfrågning av Maria Wetterstrand där hon sågar blockpolitiken. Ja, Miljöpartiet tappade i opinionen vilket sedan också visade sig i valresultatet. Vänsterpartiet var ett sänke och därför kommer det rödgröna samarbetet att upphöra inom det närmaste året. Personligen uppskattade jag dessutom Miljöpartiet mer när de gick under devisen ”inte vänster, inte höger utan rakt fram”. Det är nog inte omöjligt att de återgår till den policyn. Alla miljöpartister hade inte heller övergett den strategin under den senaste valrörelsen.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rödgrön spricka

  1. Ping: Ilja har vilja att förändra | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s