När världen svälter

Idag, på internationella världslivsmedelsdagen, skriver DN att nära en miljard människor svälter. I artikeln träder en rad olika organisationer fram och föreslår hur svälten kan minska. Kooperation utan gränser anser bl.a. eftersom det är kvinnor som till stor del ansvarar för jordbruksproduktionen, kan deras ställning stärkas genom:

ökad äganderätt till mark och förbättrad tillgång till krediter. Det behövs även bättre tillgång till jordbruksrådgivning, gärna från kvinnliga jordbruksrådgivare, eftersom det många gånger anses opassande att en kvinna umgås med manliga rådgivare.

Självklart är det rätt att stärka kvinnornas roll här. Men mer därtill krävs och jag kan därför inte undgå att lyfta fram en krönika i Metro av Johan Norberg den 6 oktober med anledning av Nobelpriset i medicin till Robert Edwards som utvecklade provrörsbefruktningen. Han skriver:

Men innan Robert Edwards var allas hjälte var han allas värsta mardröm. Han har själv berättat att han kallades galning, kolleger tog avstånd från honom och politiker blockerade forskningsanslagen. […] Robert Edwards långa, svåra väg till Nobelpriset är inte ovanlig inom vetenskapen. Mänskligheten är ett konservativt släkte som alltid fantiserar ihop de värsta farhågorna inför varje ny teknik. Det kan vara värt att minnas när vi idag hör precis samma sorts skräckpropaganda mot kloning och genetiskt förändrade livsmedel.

När världen svälter bör vi kanske sansa oss lite och ha ett mer öppet sinne mot livsmedelsutveckling, även om det kan innebära genmodifierat livsmedel.

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s