Och när kommer filmen?

Världen håller andan och varje nyhetsredaktion med självaktning följer det pågående räddningsarbetet av 33 gruvarbetare som suttit instängda 700 meter under jord efter ett gruvras i norra Chile. Räddningsarbetet kan följas i direktsända webbutsändningar från båda ovan och under jord. I skrivande stund har nio arbetare räddats.


Chilenare är ett stolt folk och ett hårt prövat land som nu vill vara föregångslandet på kontinenten efter åren av diktatur. Att gruvolyckor inträffar och skördar människoliv varje år är välkänt, men visst förefaller det främst ske i Kina? För Chiles del är därför propagandaapparaten i full gång med att skapa positiv publicitet kring vad som är en otäck och tragisk olycka. Med mer är 1 700 journalister på plats kan president Piñera visa upp ett modernt land som lyckas iscensätta en av det mest dramatiska räddningsaktioner världen någonsin skådat. Den chilenska flaggan syns överallt i bild. Även räddningskapseln Fenix är iklädd Chiles röda, vita och blå färger.

Jag gläds åt räddningen och följer den med stort intresse, kanske lite extra efter som jag har vissa känslomässiga band till landet efter att ha bott och studerat där i början av 2000-talet.

De var förvisso uruguayaner, men vem minns inte eller för oss yngre (nåja) som såg filmen, rugbylaget som kraschade i Anderna 1972? Det tog 21 år innan filmen kom. Filmen om gruvolyckan i Chile lär dyka upp på en biograf nära dig betydligt snabbare än vad Alive gjorde.

Annonser

Om mediebrus

Statsvetare och frilansskribent som tycker att Seinfeld är det bästa som visats på TV.
Det här inlägget postades i Chile, Media, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Och när kommer filmen?

  1. Ping: Kolla fakta Aftonbladet | Mediebrus

  2. Ping: Nu kommer filmen | Mediebrus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s